Michael Gelder is al ruim acht jaar werkzaam als asbestsaneerder bij ons label ASB. In zijn functie zorgt hij ervoor dat asbest op een veilige en gecontroleerde manier wordt verwijderd. Omdat de wet- en regelgeving rondom asbest vaak wijzigt, zijn er veel voorschriften waar Michael in zijn werk rekening mee dient te houden. Veilig en hygiënisch te werk gaan is prioriteit. En dat is terug te zien in Michaels bus.
Een nieuwe richting
“Voordat ik bij ASB terechtkwam, werkte ik in een andere sector. Op een bepaald moment was ik toe aan een stabielere baan en kwam ik per toeval bij ASB terecht. Sindsdien werk ik in de asbestsanering en ik heb het hier enorm naar mijn zin. Ik kom op verschillende locaties om asbest te saneren. Asbest kan in van alles zitten: van tegellijm tot vensterbanken en van vloeren tot kruipruimtes.”
Een georganiseerde bus
“Ik houd mijn werkbus altijd netjes en geordend, daar ben ik heel precies in. Dat moet ook wel, want ik heb alle benodigde materialen bij me om een sanering veilig en efficiënt te laten verlopen. Mijn bus is uitgerust met een onderdrukmeter (ODM) en een registrator om te controleren of de onderdruk in het containment goed is. De filters van de onderdrukmeter vervang ik elke keer na gebruik, omdat ze asbesthoudend kunnen zijn. Wat ook veel ruimte inneemt, is het waterblok. Hiermee kan ik douchen na elke klus.” “Ik heb altijd mijn gereedschapskist bij me met standaardgereedschap als een hamer, boormachine, zaag en schroefmachine. Daarnaast ligt er een reciprozaag voor het doorzagen van grote buiten en een wandenfrees in combinatie met een grote industriële stofzuiger. Verder heb ik bouwlampen, linten om werkgebieden af te zetten en veel tape.”





Strikte veiligheidsmaatregelen
“Al het materiaal dat in besmet gebied is geweest, wordt veilig ingepakt. Dit mogen we pas weer gebruiken als we – met beschermende kleding – in besmet gebied zijn. Asbestsanering is een vak waarbij nauwkeurigheid en veiligheid altijd voorop staan. We worden dan ook regelmatig gekeurd. Heel goed en belangrijk als je het mij vraagt. Ik ben blij met deze controles, want alles moet volgens de regels gebeuren. Het werken met asbest brengt strikte veiligheidsvoorschriften met zich mee. Zo bouwen we bij elke klus een sluis op, bestaande uit drie cabines. De eerste is om onze vieze kleding in uit te trekken, in de middelste cabine douchen we en in de laatste trekken we schone kleding aan. Binnen het werkgebied dragen we altijd een beschermend pak en masker. Zo voorkomen we dat we in aanraking komen met asbestdeeltjes. En we werken altijd minimaal met zijn tweeën op een klus, dat is verplicht. Een goede band met je collega’s is dus erg belangrijk en gelukkig zit dat bij ASB wel goed.”





Teamwork en warme koffie
“Een leuk weetje over mijn werkbus, is dat ik mijn eigen koffiezetapparaat bij me heb. Een fijne gedachte om altijd een lekker kopje koffie binnen handbereik te hebben. Ik heb het prima naar mijn zin bij ASB. Voorlopig zie ik mezelf hier dan ook zeker in de asbestsanering werken. Wat het werk het leukst maakt? Dat is echt het leuke contact en de samenwerking met mijn collega’s. We zijn vaak op elkaar aangewezen dus dan is het extra belangrijk dat dat goed zit.”