Home/Nieuws/Zorgvuldige asbestsanering Spoorwegmuseum

Zorgvuldige asbestsanering Spoorwegmuseum

In een loods van het Spoorwegmuseum in Venlo, werkte ons label ASB onlangs aan een bijzonder project: de sanering van asbest in een historisch treinstel en een locomotief. Geen standaardklus, want het gaat om waardevolle, kwetsbare objecten met cultuurhistorische betekenis. 

Van koninklijke trein tot locomotief

De samenwerking tussen ASB en het Spoorwegmuseum bestaat al langer. Enkele jaren geleden voerden we al een succesvolle sanering uit aan een koninklijke trein in Utrecht. “We kregen destijds het vertrouwen doordat we lieten zien dat we heel zorgvuldig met het materieel omgingen,” vertelt werkvoorbereider Remco Gerritsen. Sindsdien is ASB vaker betrokken geweest bij het saneren van historische treinstellen voor het Spoorwegmuseum. Bij deze nieuwe opdracht werkte het team aan twee objecten: het treinstel DEI41 en een locomotief. 

Complexe sanering in meerdere fasen

De werkzaamheden begonnen in het treinstel. Hier zat het asbest vooral verwerkt in een luchtkanaal onder het rijtuig. Dit kanaal was ingepakt met een doek dat asbest bevatte. Omdat het geheel niet losgemaakt kon worden zonder beschadiging, werd besloten om het volledige kanaal in één keer te verwijderen en later te laten namaken. Een precieze en arbeidsintensieve klus die in een speciaal containment werd uitgevoerd. 

In de locomotief zaten de asbesthoudende materialen op meerdere plekken: in pakkingen van de vier radiatoren, in het stuurhuis voorin en achterin, én in losse platen in het midden van de trein. Omdat er binnen de locomotief weinig ruimte is om veilig te saneren, worden onderdelen voorzichtig gedemonteerd en in een extern containment verder behandeld. 

Unieke uitdagingen

Het saneren van historisch treinmaterieel brengt specifieke uitdagingen met zich mee. “Geen trein is hetzelfde. Je kunt nergens standaardoplossingen gebruiken,” legt Remco uit. “Je werkt met onderdelen die soms niet meer te vervangen zijn. Dat vraagt om uiterste zorg en creativiteit.” Ook het afplakken van de treinen is lastig vanwege de vaak vettige oppervlakken, en het opbouwen van een veilig containment vergt maatwerk: een trein is tenslotte geen rechte ruimte. 

Goede samenwerking en wederzijds vertrouwen

Tijdens het project werkt ASB nauw samen met het Spoorwegmuseum. De communicatie met het museum verloopt vlot. “We hebben korte lijnen met de technici en collectiebeheerders van het museum,vertelt Remco. “Dat werkt prettig.” Een project als dit vraagt om vakmanschap én respect voor cultureel erfgoed. Door zorgvuldig te saneren en de originele onderdelen zo veel mogelijk intact te laten, draagt ASB bij aan het behoud van een belangrijk stukje spoorweggeschiedenis. “Het is mooi werk om te doen,” zegt Remco. “Zeker als een partij als het Spoorwegmuseum weer bij ons terugkomt, weet je dat je het eerder goed hebt gedaan.”